Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Przepis znaleziony w internecie, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Babka jest niestety pyszna :):):) . Polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Białko ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka - miksować do uzyskania gęstej piany i rozpuszczenia cukru.

  2. Miksując dodawać powoli olej, a następnie ajerkoniak.

  3. Na końcu dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach.

  4. Wlać do foremki jak na zdjęciu i piec ca 40 min. w temp. 190 st.C.

  5. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub ulubioną polewą.

  6. Ja tym razem niczym nie dekorowałam. Moim zdaniem jest to rozkosz dla podniebienia.

  7. Polecam i życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

irma 06 grudnia 2009
Dlaczego piszesz "niestety pyszna" - tylko się cieszyć! Dodaje do ulubionych. Pozdrawiam.
Konto usunięte 06 grudnia 2009
Hihi, no bo im bardziej jest pyszna, tym więcej się jej zje ;) a potem widać skutki ;) mimo to chętnie... Czytaj całość »
Hihi, no bo im bardziej jest pyszna, tym więcej się jej zje ;) a potem widać skutki ;) mimo to chętnie skusiłabym się na kawałek, uwielbiam ajerkoniak :)
lasuch-09 06 grudnia 2009
To właśnie miałam na myśli. Nie bez powodu nazwałam się tutaj łasuchem. Najgorsze są te skutki hi hi ...... Czytaj całość »
To właśnie miałam na myśli. Nie bez powodu nazwałam się tutaj łasuchem. Najgorsze są te skutki hi hi ... Dlatego prędzej, czy później musi zwyciężyć rozsądek.
Polecam tę babkę bo jest pulchna, aromatyczna i wilgotna.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki