Babka advocatowa(z ajerkoniakiem)

Babka advocatowa(z ajerkoniakiem)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Co ciekawe dodatek ajerkoniaku wzmacnia smak innych dodatków, a zarazem nie dominuje w cieście. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, gdyż jest to inna forma ciasta ucieranego. Nie ma przy tym zabawy w rozdzielanie białka od żółtka.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • cukier 150 g
  • masło 150 g
  • advocat 120 g
  • czekolada biała 100 g
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • jajka 4 szt.

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy wolnym strumieniem ajerkoniak. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 06 sierpnia 2019
Uwielbiam alkoholowe wypieki :)
Składniki
  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • cukier 150 g
  • masło 150 g
  • advocat 120 g
  • czekolada biała 100 g
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • jajka 4 szt.
Składniki