Babka .

Babka .
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Prosta i smaczna babka pieczona z dodatkiem orzechów i żurawin. Nie za słodka , ale oblana czekoladą. Ja piekłam w małej keksówce.

Składniki

  • białka 2 szt
  • cukier 6 łyżek
  • budyń czekoladowy 1 szt.
  • mąka 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 100 ml.
  • śmietana 18 % 50 ml.
  • orzechy włoskie 1/2 szkl.
  • Żurawina suszona 1/2 szkl.
  • czekolada mleczna + mleko 1 łyżka [do polania]

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywno ,dodaję cukier i dalej miksuję. Kiedy cukier się rozpuści dodaję olej ,śmietanę i powoli dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie miksuję.

  2. Keksowkę wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylewam na bachę i posypuję żurawiną. Do drugiej połowy ciasta dodaję budyń i orzechy i dokladnie mieszam. Wylewam na białe ciasto.

  3. Piekę ok. 30 minut do suchego patyczka w tem. 170 stopni. Po wyjęciu studzę i polewam roztopioną czekoladą .

Składniki
  • białka 2 szt
  • cukier 6 łyżek
  • budyń czekoladowy 1 szt.
  • mąka 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 100 ml.
  • śmietana 18 % 50 ml.
  • orzechy włoskie 1/2 szkl.
  • Żurawina suszona 1/2 szkl.
  • czekolada mleczna + mleko 1 łyżka [do polania]
Składniki