Babka

Babka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Piekła ją moja babcia. Piekła ją moja mama. Teraz piekę ją ja!

Składniki

  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Jajka 7 szt.
  • Olej 12 łyżek
  • Mąka pszenna 12 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Aromat do ciasta (dowolny)

Przygotowanie

  1. Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie produkty. W misce ucieramy margarynę z cukrem, stopniowo dodając po jednym jajku. Gdy powstanie jednolita masa, wsypujemy powoli sypkie produkty, cały czas miksując. Do utartej masy wlewamy olej oraz aromat, miksujemy do połączenia składników.

  2. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o średnicy 29 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min (lub do suchego patyka) w temp. 180 stopni.

Komentarze do przepisu (11)

Maudie 22 marca 2018
Babka jak widzę sprawdzona przez pokolenia :)Wygląda pysznie :))))
GREGORHSPEED 22 marca 2018
Ale fajna <3 W sam raz do niedzielnej kawki <3
gochna55 23 marca 2018
A ile tej margaryny - kiedyś to było 250 g, (kostka) dziś 200 g. Pytam dlatego, że już kilka razy miałam... Czytaj całość »
A ile tej margaryny - kiedyś to było 250 g, (kostka) dziś 200 g. Pytam dlatego, że już kilka razy miałam kłopot właśnie z ciastami, które robię od ponad 30 lat. W tej babce piaskowej (robię z kakao) te 50 g margaryny nie zrobią różnicy. Ale uczulam - w "starych" przepisach kostka masła, margaryny to było 250 g. Babka pycha! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Jajka 7 szt.
  • Olej 12 łyżek
  • Mąka pszenna 12 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Aromat do ciasta (dowolny)
Składniki