Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z 1908 roku
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 66
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 160
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 66
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 160
Składniki
Zrobić kruche ciasto – do mąki zmieszanej z cukrem dodać drobno pokrojone masło i łyżkę wody. Zagnieść, aby ciasto było jednolite. Rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek lub jedną dużą formę do tarty. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piec do zrumienienia (15-20 min). Poziomki wymieszać z cukrem, rozłożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Wyłożyć na poziomki (można za pomocą rękawa cukierniczego). Włożyć do piekarnika, by się przyrumieniło. Podawać schłodzone.