Babeczki z masą serową

Babeczki z masą serową
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Babeczki z ciasta kruchego, wypełnione gotowaną masą serową.

Składniki

  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 60g budyniu śmietankowego
  • 150g masła do ciasta
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 małe jajka
  • 100g masła do masy
  • 0,5szkl. cukru
  • 500g sera białego mielonego
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 2 budynie waniliowe po 40g
  • 2 łyżki mleka w proszku

Przygotowanie

  1. Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia.

  2. W rondelku umieściłam masło i zaczęłam je podgrzewać. Gdy się roztopiło, dosypałam cukier i wymieszałam. Następnie dodałam zmielony ser oraz jajka i wymieszałam wszystko do połączenia. Masę serową podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, ale nie doprowadzałam jej do zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Podgrzewając dalej masę na małym ogniu, mieszałam ją aż powstał gęsty krem budyniowo - serowy. Masę zdjęłam z ognia i wymieszałam ją z mlekiem w proszku. Gotową masę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 4 dni temu
pyszne babeczki:)
SprytnaChochla 4 dni temu
Piękne!
Maudie 4 dni temu
Pychotki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 60g budyniu śmietankowego
  • 150g masła do ciasta
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 małe jajka
  • 100g masła do masy
  • 0,5szkl. cukru
  • 500g sera białego mielonego
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 2 budynie waniliowe po 40g
  • 2 łyżki mleka w proszku
Składniki