Babeczki z masą makową

Babeczki z masą makową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Camilla24
babeczki dla wielbicieli ciast z makiem....

Składniki

  • mąka pszenna - 40 dag
  • margaryna- 20 dag
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtka - 2 szt
  • zimna woda - 2 łyżki
  • MASA:
  • masa makowa - 30 dag
  • orzechy włoskie - 1 łyżka
  • rodzynki - 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • DO DEKORACJI:
  • czekolada mleczna 10 dag
  • cukier perlisty

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.
    Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
    Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
    Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym..

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 28 kwietnia 2018
Mak uwielbiam więc to coś dla mnie :)
Składniki
  • mąka pszenna - 40 dag
  • margaryna- 20 dag
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtka - 2 szt
  • zimna woda - 2 łyżki
  • MASA:
  • masa makowa - 30 dag
  • orzechy włoskie - 1 łyżka
  • rodzynki - 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • DO DEKORACJI:
  • czekolada mleczna 10 dag
  • cukier perlisty
Składniki