Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z kardamonem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1027
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1199
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12264
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1027
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1199
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12264
Składniki
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj wiórki kokosowe, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kardamon. Wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, wlej maślankę lub kefir oraz olej; zmiksuj. Następnie dodaj suche , zmiksuj na gładką masę.
Połowę przygotowanego ciasta przelej do foremek (babeczki lub muffinki) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piecz 25-30 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy babeczki wystygną, wyjmij je z foremek. W ten sam sposób przygotuj babeczki z pozostałego ciasta.
Białko ubij mikserem. Gdy zacznie się pienić, powoli wsypuj 15 dag przesianego cukru pudru. Miksuj 10-15 min aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki). Na koniec dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy.
Pozostały cukier oraz zielony barwnik wymieszaj z marcepanem i zrób z masy ozdoby.
Z wystudzonych babeczek zetnij wierzchy (w taki sposób, żeby można je było ułożyć jedna na drugiej i były stabilne). Połowę babeczek posmaruj dżemem, przykryj pozostałymi babeczkami odwróconymi do góry dnem. Wierzch udekoruj lukrem i ozdobami.
45 minut. Sztuka: 760 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie