Babeczki z jabłkami i cynamonem

Babeczki z jabłkami i cynamonem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie. Dlatego trzeba pomóc sobie w inny sposób. A co może być lepszego od pachnących cynamonem babeczek z jabłkami? Nie gniewajmy się na jesień, że nadchodzi... Przywitajmy ją upieczonymi na złoto smakołykami! :-)

Składniki

  • 1 duże jabłko (ja do wypieków zawsze wybieram te kwaskowate)
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180° C.

    Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.

    Jajko, cukier, olej i jogurt mieszamy dokładnie ze sobą.

    Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

    Dokładamy pokrojone jabłko i mieszamy.

    Ciasto wykładamy do foremek na muffinki.

    Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki nabiorą złoto-brązowego koloru.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 12 września 2017
Dziś same słodycze, a ja już ryczę ;)
Składniki
  • 1 duże jabłko (ja do wypieków zawsze wybieram te kwaskowate)
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cynamon
Składniki