Babeczki z borówkami lub jagodami

Babeczki z borówkami lub jagodami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LenaMS
Przepysznie pachnące letnie babeczki.

Składniki

  • 125g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • ok. 1-1 1/2 szkl. borówek lub jagód

Przygotowanie

  1. Przepis znaleziony u Asi z Kwestii Smaku. Wart polecenia, bo babeczki robi się bardzo szybko i są cudownie pyszne...

  2. Piekarnik nagrzac do ok. 160 stopni. Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym przez kilka minut mikserem, aby uzyskac puszystą masę. Dodawac po jednym jajku i ubijac kilka minut. Wsypac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując wlewac powoli mleko.

  3. Do formy muffinkowej włożyc papierowe papilotki i każdą wypełnic w ok. 3/4 wysokości ciastem. Starcza go na 12 muffinek. W każdą muffinkę powciskac borówki lub jagody (ilośc naprawdę wg uznania). Zamiast formy muffinkowej można użyc innej formy, ale ponieważ ciasta nie ma za dużo myślę,że najlepsza byłaby keksówka lub inna nieduża. Muffinki piec ok. 15min, najlepiej do suchego patyczka. Można posypac cukrem pudrem albo polukrowac. Smacznego!

Komentarze do przepisu (14)

Mateusz15 17 lipca 2010
Uwielbiam muffiny! A połączenie ich z borówką amerykańską to wspaniały pomysł.
etui 17 lipca 2010
A kto mowi o amerykanskiej borowce???Ma sie ona zreszta nijak do naszej lesnej!
etui 17 lipca 2010
A kto mowi o amerykanskiej????Zreszta o wiele gorszej od naszej, lesnej...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 125g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • ok. 1-1 1/2 szkl. borówek lub jagód
Składniki