Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariola1903
Nie może ich zabraknąć na naszym wielkanocnym stole, oprócz innych pyszności babeczki wiodą prym. Prezentują się mega świątecznie. Puszyste, waniliowe z pysznym kremem mascarpone i słodką niespodzianką. Dzieciaki za nimi przepadają i nie tylko :-). Polecam

Składniki

  • miękkiego masła, 125g
  • drobnego cukru do wypieków, 200g
  • Jaja, 3 sztuki
  • mleka, 150ml
  • ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka
  • mąki pszennej, 300g
  • proszku do pieczenia, 3 łyżeczki
  • soli, 1/2 łyżeczki
  • śmietany kremówki 30% lub 36%, 250ml
  • serka mascarpone, 125g
  • cukru pudru ( według uznania), 3 łyżki
  • jajeczka czekoladowe

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników.

  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości.

  4. Piec w 160ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka, babeczki maja mieć lekko złoty kolor. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.

  5. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone, kilka kropli ekstraktu z wanilii i wymieszać delikatnie mikserem. Gotowym kremem dekorować babeczki.

Komentarze do przepisu (6)

rosse 14 marca 2013
Witam w Smakerze:)Babeczki są urocze,też mam w planie takie zrobić na Wielkanoc:)oczywiście pięć gwiazdek:)
evanion 14 marca 2013
Bardzo ciekawe babeczki:) I plus za nie-muffinkowanie ;)
marysia11082 14 marca 2013
Babeczki śliczne, mam tylko jedną wątpliwość czy 3łyżeczki proszku na taką ilość mąki to nie za dużo?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • miękkiego masła, 125g
  • drobnego cukru do wypieków, 200g
  • Jaja, 3 sztuki
  • mleka, 150ml
  • ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka
  • mąki pszennej, 300g
  • proszku do pieczenia, 3 łyżeczki
  • soli, 1/2 łyżeczki
  • śmietany kremówki 30% lub 36%, 250ml
  • serka mascarpone, 125g
  • cukru pudru ( według uznania), 3 łyżki
  • jajeczka czekoladowe
Składniki