Babeczki twarogowe z gruszką

Babeczki twarogowe z gruszką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Zapraszam na babeczki. Tym razem twarogowe z gruszką, polane czekoladą i posypane orzeszkami. Wyszły smaczne, są miękkie, nawet na drugi dzień. Jeśli chcecie spróbować, to zapraszam po przepis :) Z podanych składników, wyszło mi 16 babeczek.

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 gruszka
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • garść orzechów ziemnych

Przygotowanie

  1. Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę.

    Twaróg zblendować. Dodać cukier i jajka.
    Zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
    Ponownie zmiksować do połączenia składników.
    Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć kilka kawałków gruszki. Lekko docisnąć.
    Gotowe babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.
    Do suchego patyczka.

  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając mleko.
    Orzechy posiekać nożem, lub rozbić tłuczkiem przez ściereczkę.

    Wystudzone babeczki udekorować polewą czekoladową i posypać rozdrobnionymi orzeszkami.

Składniki
  • 250 g twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 gruszka
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • garść orzechów ziemnych
Składniki