Babeczki truskawkowe

Babeczki truskawkowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co powiecie na pyszne babeczki truskawkowe ? Trzeba korzystać puki jeszcze są truskawki. Wczoraj narodził mi się pomysł na te babeczki i nie żałuję wyszły bardzo fajne i smaczne. Ja nie jestem za bardzo za truskawkami lecz moja rodzinka owszem dlatego upiekłam im babeczki bo już ciasto mieli. Takie babeczki do niedzielnej kawusi w sam raz.

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo :
  • 400 g truskawek,
  • foremki papierowe do babeczek.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość na najwyższych obrotach miksera zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.

  2. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat migdałowy, mleko oraz olej. Całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką. Gdy mamy zmiksowane ciasto w międzyczasie przygotować truskawki umyć je, osuszyć i pokroić w kostkę.

  3. Jak już mamy przygotowane truskawki dodać je do ciasta i całość wymieszać łyżką do połączenia się truskawek z ciastem. W czasie gdy będzie rozgrzewał się piekarnik przygotować foremki papierowe układając je w formie na babeczki.

  4. Do przygotowanych foremek nakładać po 1,5 do 2 łyżek ciasta razem z truskawkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.

  5. Upieczone babeczki pozostawić do wystygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według swego uznania. Na paterze układać razem z papierowymi foremkami, ściągać ich dopiero jak całkiem wystygną ponieważ jeszcze ciepłe jak jest to truskawki oddzielają się od ciasta.

  6. To że się ciasto upieczone oddziela od truskawek wcale nie oznacza że są zakalcem. Wręcz przeciwnie pięknie wyrosły są pulchne i w środku za sprawą truskawek wilgotne. Po prostu muszą być całkowicie zimne aby odeszły bez problemu. Połączenie truskawek z aromatem migdałowym uważam za bardzo trafny wybór. Babeczki świetnie nadają się do kawy jak i herbaty. Serdecznie polecam.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 lipca 2020
Pyszotka;)
agnes72 21 lipca 2020
Dziękuję serdecznie
Składniki
  • 5 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo :
  • 400 g truskawek,
  • foremki papierowe do babeczek.
Składniki