Babeczki razowe z dynia

Babeczki razowe z dynia
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Dzieci je uwielbiają.

Składniki

  • Bakalie ½ szklanki(rodzinki, posiekane figi, daktyle)
  • Orzechy włoskie posiekane ½ szklanki
  • Mąka razowa pszenna 1 ½ szklanki
  • Cukier brązowy 1/3 szklanki
  • Przyprawy mielone razem wymieszane (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa) 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Jajka 2 szt.
  • Miąższ z dyni starty ¾ szklanki
  • Oliwa z oliwek ½ szklanki
  • Miód prawdziwy ½ szklanki

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:
    Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzech lekko zrumienić na suchej patelni. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wbić jajka, dodać dynię, miód i delikatnie wymieszać, na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy i starannie wymieszać. Napełnić silikonowe babeczki, wyłożone papilotkami do wysokości 2/3 . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut. Pod konie pieczenia sprawdzić patyczkiem czy pieczone ciasto jest suche. Babeczki można podać dzieciom na śniadanie.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 09 września 2019
Pyszne:)
Składniki
  • Bakalie ½ szklanki(rodzinki, posiekane figi, daktyle)
  • Orzechy włoskie posiekane ½ szklanki
  • Mąka razowa pszenna 1 ½ szklanki
  • Cukier brązowy 1/3 szklanki
  • Przyprawy mielone razem wymieszane (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa) 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Jajka 2 szt.
  • Miąższ z dyni starty ¾ szklanki
  • Oliwa z oliwek ½ szklanki
  • Miód prawdziwy ½ szklanki
Składniki