Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki ponczowe"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1751
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1751
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka. Dodaj po łyżeczce mąki i cukru. Odstaw.
Jajka ubij z cukrem. Masło rozpuść. Wyrośnięte drożdże dodaj do mąki. Dodaj jajka, masło i sól. Wyrabiaj, dodając ciepłe mleko. Ciasto wyłóż do foremek i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Przygotuj poncz. Zagotuj wodę z cukrem. Schłodź. Dodaj spirytus i esencję. Gdy babeczki wyrosną, piecz je 30 minut w temperaturze 200°C. Gdy ostygną, wyjmij babeczki z foremek. Zanurzaj je w ponczu i natychmiast wyjmuj.Źródło: Takie jest życie