Babeczki kawowo-czekoladowe

Babeczki kawowo-czekoladowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Pyszne dwukolorowe babeczki idealne do porannej kawy czy czekolady.

Składniki

  • Masło miękkie 250 g
  • cukier 250 g
  • esencja waniliowa łyżeczka
  • mąka 450g
  • skrobia ziemniaczana 100g
  • Proszek do pieczenia 15g
  • sól szczypta
  • Mleko 100 ml
  • Rum biały kieliszek
  • Kakao 2 łyżki
  • kawa rozpusczalna łyżka
  • Biała czekolada 50 g
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. W misce ucieramy masło na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodajemy cukier.

    Następnie kolejno wbijamy jajka i dalej razem ucieramy.

    Mąkę mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodajemy po trochu do ucieranej masy.

    Wlewamy rum i esencję waniliową, wszystko razem mieszamy.

    Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy startą białą czekoladę, a do drugiej kakao i kawę. Obie części dokładnie mieszamy.

    Do foremek na mini babeczki wkładamy warstwę ciemnej masy, a następnie jasną masę. Babeczki pieczemy około 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C. Patyczkiem sprawdzamy czy są upieczone.

    Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą.

Składniki
  • Masło miękkie 250 g
  • cukier 250 g
  • esencja waniliowa łyżeczka
  • mąka 450g
  • skrobia ziemniaczana 100g
  • Proszek do pieczenia 15g
  • sól szczypta
  • Mleko 100 ml
  • Rum biały kieliszek
  • Kakao 2 łyżki
  • kawa rozpusczalna łyżka
  • Biała czekolada 50 g
  • 4 jajka
Składniki