Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki karmelowo-orzechowe"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
ok. 60 minut • Porcja ok. 290 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na ok. 20 porcji
Przesiej mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone masło i jajko. Zagnieć gładkie ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Podziel ciasto na 20 części i wylep nimi natłuszczone foremki. Piecz w 180°C około 15 minut.
Cukier wsyp do rondelka z grubym dnem, dodaj miód i na wolnym ogniu rozpuść cukier na karmel. Wlej śmietanę i gotuj chwilę. Pod koniec dodaj orzechy.
Przestudzone babeczki wyjmij z foremek, napełnij nadzieniem. Odstaw w chłodne miejsce, żeby masa stężała.
Możesz znacznie skrócić czas przygotowania tego deseru, kupując gotowe kruche babeczki.Źródło: Kobieta i życie