Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mini babeczki idealnie nadają się do koszyczka ze święconką lub jako baza do babeczek ponczowych.
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13161
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 109
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22694
Smak wiosny!
Odsłon: 394
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 342
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13161
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 109
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22694
Smak wiosny!
Odsłon: 394
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 342
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i rozpuszczamy. Powierzchnię rozczynu posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka, wszystko razem ucieramy. Gdy na rozczynie zaczną pojawiać się pęknięcia, dodajemy jajeczną masę i energicznie wyrabiamy ciasto (można użyć robota z końcówką hak). Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Ciasto ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim foremki na babeczki. Ciasto odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C. Babeczki studzimy na kratce.