Babeczki cytrynowe z kremem lemon curd

Babeczki cytrynowe z kremem lemon curd
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przepis na przepyszne babeczki z cytrynowym kremem lemon curd. Ciasto jest delikatne, wilgotne i pełne aromatu. Z wierzchu oblane są czekoladą i posypane drobnymi płatkami. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto na babeczki: 350 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 180 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • 3 jajka
  • 200 mililitrów maślanki
  • Krem lemon curd: 40 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • Dodatki: 50 gramów białej czekolady
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • Płatki czekoladowe

Przygotowanie

  1. Babeczki:

    • Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę przez kilka minut
    • Ciągle mieszając dodajemy jajka, następie sok i skórkę z cytryny
    • Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito
    • Do masy dodajemy naprzemiennie mąkę i maślankę, mieszamy na niskich obrotach miksera
    • Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w temp 180 stopniu przez 25 minut, grzanie góra i dół

  2. Krem:

    • Do garnka wlewamy wodę tak aby po włożeniu miski, woda nie dotykała dna miski
    • Do miski dodajemy jajko, żółtko, cukier i mieszam trzepaczką
    • Wodę zagotowujemy i zmniejszamy moc
    • Następnie do masy dodajemy sok z cytryny, masło i ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje około 15 minut
    • Gdy pojawią się gródki krem można przetrzeć przez sito

    Dekoracja:

    • W babeczkach wydrążamy otwór i wprowadzamy krem
    • Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy babeczki, tak samo postępujemy z czekolada białą
    • Wierzch babeczek polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami czekolady

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 26 lutego
Mniam Pyszotka:)
konhambos 04 marca
Bardzo apetyczne.
Składniki
  • Ciasto na babeczki: 350 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 180 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • 3 jajka
  • 200 mililitrów maślanki
  • Krem lemon curd: 40 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • Dodatki: 50 gramów białej czekolady
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • Płatki czekoladowe
Składniki