Babeczki cytrynowe w 5 minut

Babeczki cytrynowe w 5 minut
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Najprostsze i najsmaczniejsze babeczki jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Delikatnie cytrynowe, bardzo wilgotne a przy tym lekkie jak chmurka. Właściwie nie mają żadnych wad, a ich zrobienie naprawdę zajmuje 5 minut. Polecam gorąco:)

Składniki

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl kwaśnej śmietany (180g)
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki, oprócz mąki i proszku do pieczenia umieść w misce i wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Obie mąki i proszek do pieczenia połącz w osobnym naczyniu, po czym dodaj do pozostałych składników. Mieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Powstałych grudek nie staraj się rozbić, są bardzo pożądane w tych babeczkach:)

  2. Foremki napełnij do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 min lub do suchego patyczka.

  3. Po ostudzeniu udekoruj bitą śmietaną i posyp pokruszonymi ciasteczkami lub kakao. Smacznego:)

Składniki
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl kwaśnej śmietany (180g)
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Składniki