Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostsze cytrynowe babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 816
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 816
Składniki
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę połączyć z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki - mleko z olejem, jajkiem i sokiem oraz startą skórką z cytryn. Następnie mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać razem, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika, piec około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki warto polać cytrynowym lukrem i udekorować cukrowymi ozdobami. Wyciskamy sok z cytryny (1 łyżka), powoli dodajemy cukier puder (około 0,5 szklanki). Stopniowo, mieszając. Aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodajemy cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny.