Babeczki cytrynowe

Przepis dnia 2015-03-31
Babeczki cytrynowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
w tym roku na Wielkanoc zamiast dużej babki będą u nas mini babeczki :-) a że lubimy wszystko co cytrynowe, to padło na cytrynowe mini babeczki :-) polecam

Składniki

  • mąka pszenna 1 i 1/4 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • margaryna 12,5 dag (pół kostki)
  • jajko 3
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cytryna 1 duża
  • dodatkowo: cukier puder do lukru

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok z połowy cytryny. Ucierać krótko. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksować do połączenia składników. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć do foremek silikonowych. Piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
    Lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny, udekorować nim babeczki. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Futka 29 marca 2015
Cudowne i bardzo smakowite babeczki :)
ggosienka68 30 marca 2015
ja w tym roku też zrobię babeczki w wersji mini:)
sereberko80 01 kwietnia 2015
dziękuję :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 1 i 1/4 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • margaryna 12,5 dag (pół kostki)
  • jajko 3
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cytryna 1 duża
  • dodatkowo: cukier puder do lukru
Składniki