Babeczki bananowe

Babeczki bananowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Nie wiecie co zrobić z dojrzałym bananem ? Podam wam świetny przepis na babeczki z wykorzystaniem banana. Właśnie dziś kupiłam mocno dojrzałe banany część zjedliśmy a z reszty zrobiłam przepyszne pulchne wilgotne babeczki może znajda się osoby które skorzystają z mego przepisu, bardzo szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają. Naprawdę serdecznie polecam będziecie zachwyceni.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru (szklanka - kubek arcoroc),
  • 3 jajka,
  • 15 g proszku do pieczenie - 2 łyżeczki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 4 dojrzałe banany.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka i wsypać cukier kryształ. Dokładnie zmiksować na pulchną masę aby nie było czuć cukru.

  2. Gdy jajka są już zmiksowane banany zgnieść widelcem. Do zmiksowanych jajek dodać resztę składników i również zmiksować do połączenia się jajek z resztą składników.

  3. Jak już składniki są zmiksowane dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać łyżką aby ciasto objęło wszystkie banany.

  4. Formę do babeczek wypełnić papierowymi foremkami. Wlewać po 1,5 -2 łyżek gotowego ciasta.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka.

  6. Babeczki wystudzić, wyjąć z papierowych foremek ( wyciągają się idealnie nie przyklejają się do foremek ). Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 lutego 2020
Bardzo smacznie wyglądają :)
agnes72 13 lutego 2020
Pięknie dziękuję
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru (szklanka - kubek arcoroc),
  • 3 jajka,
  • 15 g proszku do pieczenie - 2 łyżeczki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 4 dojrzałe banany.
Składniki