Babeczki After Eight

Babeczki After Eight
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MojeBistro
Babeczki After Eight, to pomysł na mocno czekoladowe maleństwa z orzeźwiającym kremem miętowym.

Składniki

  • 110 g masła, 3/4 szklanki mocnej kawy, 1/3 szklanki ciemnego kakao, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 1 i 1/4 szklanki cuk
  • Krem: odrobina zielonego barwnika spożywczego, 250 ml śmietanki 36%, 200 g mascarpone, 6 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromat

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W rondelku rozpuść masło, dodaj kawę oraz kakao, wszystko wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Dodaj jajka i kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem i sodą, dodaj cukier i sól. Na środku zrób wgłębienie, wlej w nie czekoladową miksturę i wszystko wymieszaj. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wypełnij je do 2/3 wysokości. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i wystudź. Zimne babeczki udekoruj kremem i posyp startą

  2. Krem miętowy:

    W misie miksera umieść mascarpone i schłodzoną śmietankę. Ubij metalową końcówką uprzednio schłodzoną w lodówce. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, aromat i barwnik. Ubijaj jeszcze chwilę na niskich obrotach, aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 23 lutego 2016
do składników wkradł się chochlik i ,,zjadł niektóre z nich,, :)
Składniki
  • 110 g masła, 3/4 szklanki mocnej kawy, 1/3 szklanki ciemnego kakao, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 1 i 1/4 szklanki cuk
  • Krem: odrobina zielonego barwnika spożywczego, 250 ml śmietanki 36%, 200 g mascarpone, 6 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromat
Składniki