KRUSZONKA
Mąkę wrocławską przesiać przez sitko, dodać kostkę masła i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej masy.
CIASTO
Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić margarynę, dodać śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając.
Do drożdży wbić jajko i dodać żółtka, całość dokładnie wyrobić drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru.
Następnie do rozrobionych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (margarynę ze śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiać do ponownego wyrośnięcia. Na koniec posypujemy owocami i wyrobioną kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-150 stopni).
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (12)
*Przejdziesz do wersji klasycznej