Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Baba z mandarynkami"
Polecam.
Odsłon: 435
Szybka i smaczna
Odsłon: 14856
Polecam.
Odsłon: 435
Szybka i smaczna
Odsłon: 14856
Składniki
Mandarynki wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Z 3 mandarynek zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Pozostałe owoce podziel na cząstki i pokrój na kawałki.
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i kardamon, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie powoli dodawaj suche , skórkę oraz sok wyciśnięty z mandarynek. Ucieraj tak długo, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec dodaj ubite białka, całość delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła.
Foremkę posmaruj tłuszczem i wy- syp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto, na wierzchu rozłóż kawałki mandarynek. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
60 minut, porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie