Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Arbuzowa sałatka na rukoli"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Z arbuza odkrój skórę, miąższ pozbaw pestek. Pokrój go w dużą kostkę. Jeśli masz więcej czasu, za pomocą specjalnej łyżeczki możesz wydrążyć z arbuza dekoracyjne kulki.
Ser typu feta osącz z zalewy, pokrój w kostkę lub rozdrobnij w palcach. Czerwoną cebulę obierz, potnij w cienkie krążki albo w pióra.
Pomidorki (czerwone i żółte) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, a potem przekrój na połówki. Liście rukoli prze bierz, opłucz i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.
Na dużym półmisku układaj warstwami listki rukoli, połówki kolorowych pomidorów, kostki arbuzowe, fetę oraz cebulę. Przygotuj sos z oleju oraz soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sosem polej sałatkę. Od razu podawaj na stół.
czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety