Arbuziki z galaretki

Arbuziki z galaretki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Słodka przekąska, która dodatkowo fajnie wygląda.

Składniki

  • 3 galaretki czerwone (np. truskawkowa) + 700 ml wrzątku
  • 2 galaretki zielone (agrestowe) + 500 ml wrzątku
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • wykałaczki

Przygotowanie

  1. Jedną galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy.

  2. Małą keksówkę wykładamy szczelnie folią spożywczą, wylewamy pół galaretki i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

  3. Jak reszta zielonej galaretki za bardzo stężała, podgrzejcie ją kilka sekund i ostudzoną mieszamy z połową szklanki śmietanki. Wylewamy na stężały zielony spód i chowamy do lodówki.

  4. Wszystkie galaretki czerwone rozpuszczamy we wrzątku i ostudzoną wylewamy na śmietanową warstwę. Chłodzimy w lodówce.

  5. Drugą galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy. Połowę galaretki łączymy z resztą śmietanki, wylewamy na czerwoną warstwę i do lodówki. Na stężałą białą warstwę wylewamy resztę zielonej.

  6. Dobrze stężały deser (najlepiej po całej nocy) wyjmujemy z formy. Kroimy w plastry (około 2 cm), a następnie w trójkąty i nadziewamy na wykałaczki.

  7. Czekoladę rozpuszczamy i za pomocą wykałaczki nakładamy kropki na galaretkę.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 12 maja
Ślicznie się prezentują :)
Nevermore 12 maja
No kurcze bajka, myślałem na początku, że to prawdziwy arbuz :D
SUPER deser :))
monaq 14 maja
Coś pięknego, świetny pomysł
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 galaretki czerwone (np. truskawkowa) + 700 ml wrzątku
  • 2 galaretki zielone (agrestowe) + 500 ml wrzątku
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • wykałaczki
Składniki