Arabskie mamoul z orzechami i figą

Arabskie mamoul z orzechami i figą
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Przenieśmy się do Afryki i Bliskiego Wschodu. Cudownie kruche arabskie ciasteczka delikatnie pachnące różą. Nadzienie to świetne połączenie orzechów i fig.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • semolina drobna 100 g ( można zastąpić kaszą manną, ale to będzie trochę inny smak )
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • masło 150-160 g
  • cukier puder 40 g
  • Olej rzepakowy 2-2,5 łyżki
  • woda różana 2 łyżki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : orzechy laskowe 100 g
  • mus figowy 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wychodzi 10 sztuk.
    Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło ( najpierw 150 g, resztę tylko w miarę potrzeby ).
    Dolewamy olej, wodę różaną, całość miksujemy na gładką masę.
    Ciasto wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez godzinę.
    Nadzienie.
    Orzechy miksujemy, dodajemy mus i dalej miksujemy do połączenia się składników.
    Orzechów nie mielimy na proszek, lepiej jak lekko chrupią w nadzieniu.

  2. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozpłaszczamy w okrąg.
    Na środek każdej porcji nakładamy nadzienie, lekko je spłaszczając.
    Ciasto zlepiamy jak na pierogi tworząc płaskie koło.
    Każde ciastko ozdobnie nacinamy, lub robimy wzorek gotowymi foremkami.

  3. Ciastka pieczemy w 180 C przez około 20-30 minut.

Komentarze do przepisu (9)

SlodkoSlodka83 16 stycznia 2019
Pyszne ciacha :-)
Nevermore 16 stycznia 2019
Jakie pyszne ciacha i jakie świetne wzory :) Super pachnąca kompozycja smaków, mniam :)
kuchmariola63 17 stycznia 2019
Super ciasteczka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • semolina drobna 100 g ( można zastąpić kaszą manną, ale to będzie trochę inny smak )
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • masło 150-160 g
  • cukier puder 40 g
  • Olej rzepakowy 2-2,5 łyżki
  • woda różana 2 łyżki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : orzechy laskowe 100 g
  • mus figowy 2 łyżki
Składniki