Apple pie – amerykańska szarlotka

Apple pie – amerykańska szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Przepis na Apple Pie, czyli amerykańskie ciasto owocowe którego podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka. Jest to prawdziwy jabłkowy raj, najsmaczniejszy jaki jadłem! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 300 gramów mąki pszennej (typ 550)
  • 200 gramów masła
  • 80 mililitrów zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania
  • Nadzienie: 1 kilogram jabłek (4 duże jabłka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. • Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
    • Ciasto rozpoczynamy od zmieszania: mąki, pokrojonego drobno zimnej kostki masła, cukru oraz soli
    • Po chwili wyrabiania dolewamy zimnej wody, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
    • Kiedy ciasto będzie już zimne i sztywne wałkujemy je ostrożnie na ciemni placek który nakładamy na naszą formę

  2. • Następnie spód formy nakłuwamy widelcem, nakładamy nadzienie i dekorujemy cienkimi paskami pozostałego ciasta
    • Przed samy pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem aby nabrało połysku
    • Szarlotkę pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut a następnie w obniżonej temperaturze do 180 stopnie przez około 50 minut
    • Jako dodatek do ciasta można podać lody lub bitą śmietanę

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 20 sierpnia 2019
Śliczna!
Składniki
  • Ciasto: 300 gramów mąki pszennej (typ 550)
  • 200 gramów masła
  • 80 mililitrów zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania
  • Nadzienie: 1 kilogram jabłek (4 duże jabłka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sok z połowy cytryny
Składniki