Anielskie ciasto z żurawiną polane niebieskim lukrem kokosowym

Anielskie ciasto z żurawiną polane niebieskim lukrem kokosowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Popularne amerykańskie ciasto Angel Cake. Delikatny jak chmurka biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Słodycz ciasta skontrastowałam dodając kwaśną suszoną żurawiną. Samo ciasto wykończyłam lukrem kokosowym, który zabarwiłam dodając kilka suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej.

Składniki

  • 400 g cukru
  • 185 g mąki typ 405
  • 10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 25 g suszonej żurawiny bez cukru
  • obłożenie:
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 6-7 suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej
  • owoce: karambola, kiwi, suszona żurawina, płatki kokosowe, Klitoria Ternateńska

Przygotowanie


  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
    Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
    Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

    Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
    Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.

    Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.

  2. Mleko kokosowe mieszamy z cukrem pudrem, rozkruszonymi kwiatami Klitorii Ternateńskiej, lukier odstawiamy na noc do lodówki, by zgęstniał i zabarwił się na niebiesko. Następnego dnia ciasto polewamy lukrem, ozdabiamy ulubionymi owocami.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 01 lipca
Piękne ciasto :-)
KulinarnaChwila 02 lipca
Pyszotka:)
Składniki
  • 400 g cukru
  • 185 g mąki typ 405
  • 10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 25 g suszonej żurawiny bez cukru
  • obłożenie:
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 6-7 suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej
  • owoce: karambola, kiwi, suszona żurawina, płatki kokosowe, Klitoria Ternateńska
Składniki