Anielskie ciasto

Przepis dnia 2021-07-19
Anielskie ciasto
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Kolejna wersja popularnego ciasta w Wielkiej Brytanii i USA. Delikatny jak chmurka angielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Ciasto wykończyłam ubitą śmietanką kokosową i owocami.

Składniki

  • cukier 400 g
  • 185 g mąki typ 405
  • 10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny, pomarańczy lub limonki, jeśli chcemy nadać cytrusowy smak ciastu
  • obłożenie:
  • 500 g kremu koksowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich
  • kiwi zielone
  • kiwi złote

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
    Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
    Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

    Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
    Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.

    Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.

  2. Schłodzony krem kokosowy mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę kokosową wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 02 lipca
Pyszotka:)
swiat_lucy 02 lipca
Cudownie wygląda.
Wow bajeczne ciasto!
Składniki
  • cukier 400 g
  • 185 g mąki typ 405
  • 10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny, pomarańczy lub limonki, jeśli chcemy nadać cytrusowy smak ciastu
  • obłożenie:
  • 500 g kremu koksowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich
  • kiwi zielone
  • kiwi złote
Składniki

Promocje na