Anielska babka (Angel Food Cake)

Anielska babka (Angel Food Cake)
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Anielska babka (Angel Food Cake) to babka przygotowana z samych białek. Ciasto wychodzi delikatne i odpowiednio słodkie.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny.
    Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna.

    1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy.

    Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier.

    Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.

    Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką.

    Białka nie powinny opaść.

    Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką.

    Blaszka powinna być sucha.

    Wykładamy masę do formy, kilka razy ''nacinamy'' nożem.

    Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 27 marca
Świetny pomysł na białka :):):)
Składniki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Składniki