Angielskie ciasto bożonarodzeniowe || Christmas fruit cake.

Angielskie ciasto bożonarodzeniowe || Christmas fruit cake.
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
W Polsce tradycyjnie przygotowujemy z wyprzedzeniem piernik staropolski, w Anglii, w październiku piecze się Christmas fruit cake. Ciasto pełne suszonych owoców i bakalii, mocno nasączone Brandy.

Składniki

  • Skorka i sok z jednej pomarańczy i cytryny
  • 1 kg mieszanki suszonych owoców w skład mieszanki wchodzą rodzynki, sułtanki, kandyzowana skórka z cytrusów, suszone porzeczki
  • 150 ml brandy
  • 200 g brązowego cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 175 g maki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • Brandy do nasączania ciasta
  • Do przyozdobienia ciasta: gotowy marcepan i masa cukrowa

Przygotowanie

  1. Skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny przełożyć do garnka dodać brandy, suszone owoce, cukier i masło.

    Całość zagotować i od momentu zagotowania gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.

  2. Zagotowaną masę przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut.
    Kiedy masa przestygnie dodać do niej pozostałe składniki i dobrze wymieszać łyżką.

    Wysoką tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć podwójną warstwą pergaminu, a ścianki tortownicy na zewnątrz owinąć kilkakrotnie złożoną gazetą i przewiązać sznurkiem. Patrz film. W przypadku gazowych piekarników, formę zabezpieczyć tylko od środka.

  3. Dobrze wymieszaną masę przełożyć do tortownicy piec w 150 st. C. funkcja piekarnika góra – dół, przez 2 godziny.

    Upieczone ciasto dobrze wystudzić najlepiej 24 godziny. Schłodzone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć 2 łyżkami brandy.

  4. Ciasto owinąć pergaminem i przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
    Na 2 tygodnie przed Świętami na ciasto wyłożyć masę marcepanową, a na kilka dni przed masę cukrową.

    Ciasto ozdobić według uznania.

    Smacznego!

Składniki
  • Skorka i sok z jednej pomarańczy i cytryny
  • 1 kg mieszanki suszonych owoców w skład mieszanki wchodzą rodzynki, sułtanki, kandyzowana skórka z cytrusów, suszone porzeczki
  • 150 ml brandy
  • 200 g brązowego cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 175 g maki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • Brandy do nasączania ciasta
  • Do przyozdobienia ciasta: gotowy marcepan i masa cukrowa
Składniki