Ananaski

Ananaski
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: granita
Szybki i efektowny deser z ananasem

Składniki

  • ciasto francuskie, opakowanie
  • ananas krazki
  • dzem np z mango lub egzotyczny, po lyzeczce na kazdy krazek
  • serek mascapone, po lyzeczce kazdy krazek
  • brazowy cukier, 1/2 lyzeczki na kazdy krazek
  • ewentualnie maliny do przybrania

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzac do tem 220stC. Blache nasmarowac tluszczem i skropic woda. Ciasto rozwalkowacna posypanej maka stolnicy anastepnie wyciac z niego kolka . wielkosci krazkow ananasa. Przelozone na blache krazki posmarowac dzemem inalozyc ananasa i posypac cukrem.

  2. Piec okolo 10min.Nasepnie nalozyc na srodek mascapone i piec az ser sie roztopi. Upieczone ananaski udekorowac malina.

  3. Nie podaje konkretnych proporcji poniewaz, do przyrzadzenia uzylam "resztek" ciasta francuskiego, ktore zostaly mi po upieczeniu tarty z pomidorkami

Komentarze do przepisu (6)

Annuar 10 lutego 2010
Bardzo dekoracyjne!
irma 10 lutego 2010
Skąd Ty bierzesz takie świetne przepisy? Bardzo fajny kolejny przepis, tylko kiedy ja to wszystko wypróbuje?... Czytaj całość »
Skąd Ty bierzesz takie świetne przepisy? Bardzo fajny kolejny przepis, tylko kiedy ja to wszystko wypróbuje? Oczywiście dodaje do ulubionych. Pozdrawiam..
granita 11 lutego 2010
Irma- przepisy sa wszedzie dookola mnie, np w tv (foodnetwork, poranne programy typu jak nasze polskie pytanie na... Czytaj całość »
Irma- przepisy sa wszedzie dookola mnie, np w tv (foodnetwork, poranne programy typu jak nasze polskie pytanie na sniadanie) gazety, magazyny, ksiazki kucharskie. Zawsze podlapuje "szkielet" przepisu i potem przerabiam pod moj test. Wiekszosc obecnych przepisow gosci na moim stole prawie nonstop (np spagetti, muffiny, tosty, pannacotta, salatki itp) Debiutem byla zupa z awokado, tarta no i wlasnie ananaski, ktore przyszly mi do glowy w trakcie robienia tarty. Pozdrawiam cieplutko
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto francuskie, opakowanie
  • ananas krazki
  • dzem np z mango lub egzotyczny, po lyzeczce na kazdy krazek
  • serek mascapone, po lyzeczce kazdy krazek
  • brazowy cukier, 1/2 lyzeczki na kazdy krazek
  • ewentualnie maliny do przybrania
Składniki