Ananasek

Ananasek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatne i aromatyczne ciasto , doskonałe połączenie smaków i aromatów.

Składniki

  • Ananasy w syropie - 585 ml
  • Jajka kurze - 4 szt.
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Cukier kryształ - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Konfitura malinowa - 170 ml własnej roboty
  • Śmietana 30% - 330 ml
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Wiórka kokosowe do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.Żółtka ubić.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodając 2 łyżki syropu ananasowego.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 min. lub do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.

  3. Syrop z ananasa 1 szklanka, wlać do garnka, zagotować, rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.

  4. Jedną połowę ciasta posmarować konfiturą, położyć ananasy.

  5. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubić na sztywno śmietanę, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.

  6. Przykryć drugą połową ciasta.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki śmietany aby lepiej rozprowadzała się po cieście.Polać po cieście posypać wiórkami kokosowymi.

Składniki
  • Ananasy w syropie - 585 ml
  • Jajka kurze - 4 szt.
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Cukier kryształ - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Konfitura malinowa - 170 ml własnej roboty
  • Śmietana 30% - 330 ml
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Wiórka kokosowe do posypania
Składniki