Ananasek

Ananasek
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Pyszne ciasto z dodatkiem, którego najważniejszym elementem jest ananas

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°. Pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.

  2. Krem:

    Odsączamy ananasy z zalewy. Jeśli jest jej mniej dolewamy do niej wody, tak aby zyskać 1,5 szklanki płynu. Szklankę odsączonego soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budyń, mąkę oraz cukier. Wlewamy do gotującego soku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze chwilę aż nasz budyń będzie gęsty. pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z żółtkami na jednolitą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ananasa z puszki kroimy w kostkę. Dodajemy do masy, mieszamy.

  3. Beza:

    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy wiórki kokosowe. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę. Równomiernie rozprowadzamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°. Pieczemy ok 20-25 minut. Studzimy.

  4. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny.

    Przystępujemy do składania ciasta (najlepiej zrobić to w blaszce, w której wcześniej piekliśmy biszkopt i bezę, wystarczy wyłożyć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia).

    Wykładamy biszkopt, nasączamy go przygotowanym ponczem. Na ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie przykrywamy bezą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy śmiało delektować się smakiem

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 11 lutego 2018
Oj zjadłabym taki kawałek nawet po dzisiejszym placku :)))Pysznie się prezentuje!
dragonik7 11 lutego 2018
Jest bardzo dobry, a do tego nie za słodki :-)
Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Składniki