Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt nasączony sokiem z ananasa, przełożony kremem z dodatkiem ananasa i kokosu. Szybka inwencja twórcza, nie za słodki, po prostu pyszny:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem do białości - około 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Studzimy.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru zagotowujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 części. Dolna część powinna pozostać grubsza.
Ananas dokładnie odsączamy z soku. Sokiem nasączamy dolną część biszkoptu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyń dalej ucierając, aż do wyczerpania. Połowę kremu odkładamy do miseczki, zaś do drugiej połowy dodajemy większość pokrojonego w drobną kosteczkę ananasa i kokos, dokładnie mieszamy.
Na dolną warstwę biszkoptu wykładamy krem anansowy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górę i na boki nakładamy krem bez dodatków. Dekorujemy kolorowymi perełkami cukrowymi i pozostałym ananasem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.