Amoniaczki

Amoniaczki
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: martucha3
Smaczne i napweno nie jednej osobie przypomną czasy dziecinstwa,moja babcia jak je piekła to pachniały w całym domu.....

Składniki

  • mąka p., 50dag,
  • cukier, 0,5 szkl,
  • masło lub margaryna, 4łyżki,
  • jajka, 2szt,
  • mleko, 0,5szkl
  • amoniak, 2łyżeczki
  • szczypta soli ,cukier kryształ

Przygotowanie

  1. Do stopionego masła dodać cukier,jaja,ucierać w misce,dodając mleko imieszając,aż powstanie gładka masa. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem i zagnieść ciasto jak na pierogi.

  2. Rozwałkować na okło 0,5 cm,foremką lub szklanką wycinać ciastka i posypywać je cukrem.Przełożyć ciastka na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor .Amoniaczki można przechowywać w słoiku lub metalowym pudełku około 10 dni...można niekture przełożyć marmoladą.

Komentarze do przepisu (3)

Mateusz15 03 maja 2010
Bardzo lubię domowe, kruche ciasteczka. Ileż radości daje upieczenie ich w u siebie, a jeszcze więcej ich... Czytaj całość »
Bardzo lubię domowe, kruche ciasteczka. Ileż radości daje upieczenie ich w u siebie, a jeszcze więcej ich konsumpcja!
socharena 04 maja 2010
zrobiłam dzisiaj te ciasteczka...są naprawdę b.smaczne.Polecam:)
Konto usunięte 19 lutego 2012
Masz rację , przypominaja smak dzieciństwa , wrzucam do ulubionych i przy najbliższej okazji wypróbuję .... Czytaj całość »
Masz rację , przypominaja smak dzieciństwa , wrzucam do ulubionych i przy najbliższej okazji wypróbuję . Dziekuję i ode mnie "5" .
Składniki
  • mąka p., 50dag,
  • cukier, 0,5 szkl,
  • masło lub margaryna, 4łyżki,
  • jajka, 2szt,
  • mleko, 0,5szkl
  • amoniak, 2łyżeczki
  • szczypta soli ,cukier kryształ
Składniki