Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Amerykańskie pączki z dziurką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1709
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 597
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 235
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1709
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 597
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 235
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Składniki
Do przesianej mąki wsyp drożdże, wymieszaj. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier, rum oraz sól. Zagnieć, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 90-120 min, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj kółka. Mniejszą okrągłą foremką w każdym kółku wykrawaj dziurki. Kółka ułóż na blasze oprószonej mąką, przykryj i odstaw na ok. 60 minut, by wyrosły.
W dużym garnku rozgrzej olej (powinien mieć temperaturę 175°C). Włóż po kilka pączków, smaż z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe pączki polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.
Temperaturę oleju sprawdzisz wrzucając do niego plaster surowego ziemniaka – jeśli natychmiast zbrązowieje, olej jest za gorący.Źródło: Świat i Ludzie