Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 320
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 320
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Składniki
Na stolnicy posiekaj nożem margarynę z mąką pszenną oraz solą. Dodaj 4 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw je na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w kostkę. W misie wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny.
2/3 porcji ciasta rozwałkuj na cienki płat. Przenieś do formy, wylep dno i boki. Wystające brzegi podwiń, tworząc dekoracyjną krawędź. Na cieście rozłóż jabłka, a na nich wiórki zimnego masła.
Pozostałe ciasto rozwałkuj, przykryj jabłka. Z resztek zrób dekoracyjne listki. Wierzch posmaruj jajkiem, zrób dziurkę, aby para mogła uchodzić. Piecz 50 min w temperaturze 180 st.
czas ok. 70 min; porcja – 300 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety