Ala' rogaliki z twarogiem z ciasta francuskiego.

Ala' rogaliki z twarogiem z ciasta francuskiego.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś dzień rogalika a Agnieszka szybko fika i zawija rogalika. Dość żartów podam wam przepis na szybkie w wykonaniu rogaliki, szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają. Mam nadzieję że przypadnie wam przepis do waszych gustów.

Składniki

  • 2 ciasta francuskie po 300 g,
  • 250 g - 500 g twarogu lub dowolnej marmolady,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru kryształ.

Przygotowanie

  1. Przygotować twaróg ja twaróg dodaję do miski słodzę około 5 łyżek i dodaję trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %, wszystko dokładnie wygnieść widelcem do połączenia się składników.

  2. Gotowe ciasto przeciąć wzdłuż na dwa paski, następnie pociąć w trójkąty i na każdy trójkąt położyć 1 łyżeczkę przygotowanego twarogu lub marmolady.

  3. Na tak przygotowane ciasto z twarogiem lub marmoladą zawijać rogaliki. Gotowe ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Następnie przygotować jajko, roztrzepać je widelcem. Posmarować przygotowane rogaliki roztrzepanym jajkiem i obsypać obficie cukrem kryształ.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

  6. Rogaliki wyszły tak smaczne że zniknęły zanim zdążyłam się obrócić. Polecam dla dzieci, gości i nie tylko.

  7. Na obiad robiłam ziemniaki w całości oraz bigos który miałam w słoikach zawekowany.

Składniki
  • 2 ciasta francuskie po 300 g,
  • 250 g - 500 g twarogu lub dowolnej marmolady,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru kryształ.
Składniki