Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aksamitny sernik"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka wstaw do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie. Dodaj żółtka, 15 dag cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą, gładką masę.
Do masy serowej partiami dodawaj oba rodzaje mąki przesiane z łyżeczką proszku do pieczenia. Kremówkę ubij na sztywno. Schłodzone białka wyjmij z lodówki i również ubij na sztywną pianę.
Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Całość przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz około 90 minut w 180 st.
Maliny (mogą być mrożone) podgrzej z sokiem, dodaj nalewkę. Całość zmiksuj. Sosem polej wystudzony sernik. Na koniec udekoruj go rozpuszczoną polewą czekoladową i, ewentualnie, cukrowymi perełkami.
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety