Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowy sernik z dodatkiem likieru adwokat, połączony z murzynkiem cynamonowym i kremem mascarpone to smaki które wspaniale się komponują. Ciasto wymaga dość dużo pracy, ale warto go przygotować bo jest przepyszne.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 110
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 366
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 161
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 110
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 366
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 161
Składniki
Ciasto: Do garnka włożyć masło, margarynę, cukier, kakao i pięć łyżek wody, gotować około 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, żółtka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x25cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 35 minut.
Masa serowa: Jajka z cukrem zmiksować, dodać ser, puree z dyni, aromat, olej, likier i budyń dokładnie zmiksować.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą serową, wsypać kaszę mannę, delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o takiej samej wielkości jak ciasto kakaowe) włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem mascarpone: Galaretkę i żelatynę wymieszać w 150 ml wrzącej wody, ostudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Następnie dokładnie wymieszać z płynną galaretką.
Zimne ciasto przekroić na 2 blaty ( górkę z ciasta odłożyć na kruszonkę). Placki skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Przekładanie ciasta: Na ciemny blat wyłożyć 40 % przygotowanego kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć zimny sernik, wyłożyć następne 40 % kremu, wyrównać, przykryć ciemnym blatem, lekko dociskając. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać kruszonką z odłożonego ciasta. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.