Adwokatowy sernik w cynamonowym cieście

Adwokatowy sernik w cynamonowym cieście
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Wanessa
Dyniowy sernik z dodatkiem likieru adwokat, połączony z murzynkiem cynamonowym i kremem mascarpone to smaki które wspaniale się komponują. Ciasto wymaga dość dużo pracy, ale warto go przygotować bo jest przepyszne.

Składniki

  • Składniki ciasta:
  • mąka tortowa 35 dag
  • masło 15 dag
  • margaryna 10 dag
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 1,5 szklanki
  • woda 5 łyżek
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • jajka 5 sztuk
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • Masa serowa:
  • ser na sernik 1 kg
  • puree z dyni 150 mililitrów
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • budynie śmietankowe 2 opakowania
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
  • likier adwokat 0,5 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • śmietana kremówka 0,5 szklanki
  • kasza manna 1 łyżka
  • Krem mascarpone:
  • śmietanka 36% 500 mililitrów
  • serek mascarpone 25 dag
  • cukier puder 3 łyżki
  • galaretka przeźroczysta o smaku cytrusowym 1 sztuka
  • żelatyna deserowa 1 łyżeczka
  • Poncz:
  • woda przegotowana 0,5 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Do garnka włożyć masło, margarynę, cukier, kakao i pięć łyżek wody, gotować około 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
    Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, żółtka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.

  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x25cm.
    Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 35 minut.

  3. Masa serowa:
    Jajka z cukrem zmiksować, dodać ser, puree z dyni, aromat, olej, likier i budyń dokładnie zmiksować.

  4. Zimną śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą serową, wsypać kaszę mannę, delikatnie wymieszać.
    Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o takiej samej wielkości jak ciasto kakaowe) włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  5. Krem mascarpone:
    Galaretkę i żelatynę wymieszać w 150 ml wrzącej wody, ostudzić.
    Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Następnie dokładnie wymieszać z płynną galaretką.

  6. Zimne ciasto przekroić na 2 blaty ( górkę z ciasta odłożyć na kruszonkę).

    Placki skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.

  7. Przekładanie ciasta:
    Na ciemny blat wyłożyć 40 % przygotowanego kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć zimny sernik, wyłożyć następne 40 % kremu, wyrównać, przykryć ciemnym blatem, lekko dociskając. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać kruszonką z odłożonego ciasta. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 05 grudnia 2021
Pyszotka ;)
FoodSafari 09 grudnia 2021
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje.
KORAL 09 grudnia 2021
Smaczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki ciasta:
  • mąka tortowa 35 dag
  • masło 15 dag
  • margaryna 10 dag
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 1,5 szklanki
  • woda 5 łyżek
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • jajka 5 sztuk
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • Masa serowa:
  • ser na sernik 1 kg
  • puree z dyni 150 mililitrów
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • budynie śmietankowe 2 opakowania
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
  • likier adwokat 0,5 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • śmietana kremówka 0,5 szklanki
  • kasza manna 1 łyżka
  • Krem mascarpone:
  • śmietanka 36% 500 mililitrów
  • serek mascarpone 25 dag
  • cukier puder 3 łyżki
  • galaretka przeźroczysta o smaku cytrusowym 1 sztuka
  • żelatyna deserowa 1 łyżeczka
  • Poncz:
  • woda przegotowana 0,5 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
Składniki