A'la Makowiec japoński na kruchym spodzie

A'la Makowiec japoński na kruchym spodzie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Rewelacyjne ciasto.Makowiec z jabłkami, smaczny, wilgotny i miękki. Takie ciasta lubimy :)

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • Margaryna 250 g
  • cukier 110 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Masa : mak ugotowany i zmielony z cukrem ( 3 łyżki maku 1 łyżka cukru )
  • jabłka kwaskowe 1100 g
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana 1 łyżka
  • rodzynki 2-3 łyżki
  • aromat migdałowy
  • płatki migdałowe 3-4 łyżki

Przygotowanie

  1. Tortownica 22 lub 24 cm.
    Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
    Potem dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
    Drugim razem zmielić z cukrem (3 łyżki maku, łyżka cukru ).
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię schłodzić w lodówce.
    Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na średnich oczkach tarki.
    Do maku dodać jabłka, rodzynki, aromat migdałowy, mąkę, wymieszać.
    Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
    Ciasto wyłożyć na spód tortownicy, zostawiają trochę na wierzchnie ozdoby.
    Ciasto posypać bułką tartą i płatkami migdałowymi.

  2. Wyłożyć masę makowo-jabłkową dobrze dociskając.

  3. Z reszty ciasta wyciąć wzorki i układać na wierzch ciasta.
    Piec w 180 C około 55-60 minut.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 29 grudnia 2018
Sister, ależ pyszności dziś serwujesz :) Ta masa makowo-jabłkowa jest przepyszna i na sam widok ssie mnie w... Czytaj całość »
Sister, ależ pyszności dziś serwujesz :) Ta masa makowo-jabłkowa jest przepyszna i na sam widok ssie mnie w żołądku ;)
Super ciacho, długo by u mnie nie postało :D
konhambos 30 grudnia 2018
Alez on apetycznie wyglada! :)
Dolcevita-in-my-kitchen 31 grudnia 2018
Jaki piekny makowiec i jeszcze ta dekoracja :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • Margaryna 250 g
  • cukier 110 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Masa : mak ugotowany i zmielony z cukrem ( 3 łyżki maku 1 łyżka cukru )
  • jabłka kwaskowe 1100 g
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana 1 łyżka
  • rodzynki 2-3 łyżki
  • aromat migdałowy
  • płatki migdałowe 3-4 łyżki
Składniki