Ciasto cytrynowe

Przepis dnia 2017-04-30
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Autor: HabibiChi
Bardzo szybkie, lekkie i puszyste cytrynowe ciasto idealne do szybkiej kawy.

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny oraz skórkę ze startej cytryny. (cytrynę zanim zetrzemy należy sparzyć).

  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy gotową masę. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    *możemy również użyć mniejszej tortownicy wtedy ciasto będzie wyższe, bądź keksówki

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 24 kwietnia 2017
Wygląda jak puch <3 Mniam <3
bellamozzarella 30 kwietnia 2017
delikatna pięknotka ;-)
Składniki
  • 200 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • cukier puder
Składniki