Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 582
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22722
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 582
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22722
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, wsypujemy cukier oraz odrobinę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
Cebule kroimy w półplasterki, a boczek w cienkie prostokąty (lub kostkę). Cebule lekko podsmażamy na patelni, dodajemy boczek i jeszcze chwilę podsmażamy.
W misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę o wymiarach 25x35cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy. Pieczemy 25 min. w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wykładamy na nie cebulę i boczek, zalewamy całość śmietaną. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut.