Żurek z kiełbasą podwędzaną

Żurek z kiełbasą podwędzaną
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sandra1
Znakomity żurek, łatwy w przyrządzeniu i zawsze wychodzi smaczny ;-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą (tak żeby ziemniaki były zakryte). Lekko posolić i gotować na małym ogniu.

  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na margarynie aż uzyska złocisty kolor. Podsmażoną cebulę wrzucić do gotujących się ziemniaków ale tak aby nadmiar tłuszczu pozostał na patelni.

  3. Kolejno pokroić kiełbasę (w krążki- koła) i podsmażyć na patelni po cebuli (na tym właśnie tłuszczu, który pozostał). Dodać do ziemniaków z cebulą.

  4. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać rozrobiony "ŻUREK" z opakowania lub butelki - według uznania, i gotować według przepisu na opakowaniu.

  5. Następnie rozrobić śmietanę z gorącą zupą (w celu uniknięcia zważenia się śmietany i powstania białych kulek w zupie) i dodać do zupy. Doprawić dość sporą ilością majeranku i w razie potrzeby solą.

  6. Ugotować jajka na twardo.

  7. Żurek podawać z jajkiem. SMACZNEGO

Składniki
Składniki