Zupa wiejska z grzybami

Zupa wiejska z grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatna i smaczna zupa na obiad.

Składniki

  • Włoszczyzna 20 dag
  • Grzyby suszone 5 dag
  • Ziemniaki 20 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Woda 1 ½ litra
  • Natka pietruszki lub koperek
  • Składniki na zasmażkę:
  • Tłuszcz 1 łyżka
  • Mąka 1 łyżka
  • Kilka kropek zimnej wody lub mleka

Przygotowanie

  1. Wykonanie zasmażki:
    Stopić tłuszcz na patelni, wsypać mąkę, dokładnie rozprowadzić i przysmażyć na ciemnozłoty kolor. Gorącą masę zalać zimnym mlekiem lub wodą, stale mieszając do otrzymania gładkiej, jednolitej masy bez grudek. Następnie zagotować, rozprowadzić gorącą zupą, wymieszać i wlać do pozostałej zupy w garnku.
    Wykonanie:
    Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Ziemniaki, włoszczyznę obrać i pokroić, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli. Pod koniec gotowania dodać grzyby wraz z wywarem, zaciągnąć przygotowana zasmażką, chwilę podgotować, po czym zdjąć z ognia. Posypać zieleniną i podawać.

Składniki
  • Włoszczyzna 20 dag
  • Grzyby suszone 5 dag
  • Ziemniaki 20 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Woda 1 ½ litra
  • Natka pietruszki lub koperek
  • Składniki na zasmażkę:
  • Tłuszcz 1 łyżka
  • Mąka 1 łyżka
  • Kilka kropek zimnej wody lub mleka
Składniki