Zupa gulaszowa z piure ziemniaczanym

Zupa gulaszowa z piure ziemniaczanym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszna i aromatyczna zupa gulaszowa z dodatkiem warzyw korzennych i pieczarek podana z kremowym piure ziemniaczanym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca:)

Składniki

  • karkówka 80 dag
  • pieczarki 40 dag
  • marchew 2 szt duże
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt duża
  • seler 1 szt mała
  • cebula 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • papryka ostra mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • bulion 4 szklanki
  • olej do smażenia
  • piure:
  • ziemniaki 1 kg
  • masło 2 łyżki
  • mleko ok. 0,5 szklanki

Przygotowanie

  1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim /często mieszając/ pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek. Po ok 2-3 min. wlewamy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i smażymy na rumiano. Doprawiamy solą i pieprzem a pod koniec smażenia dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą /smażymy jeszcze ok. 1-2 min/. Mięso dodajemy do garnka z warzywami a na patelnię wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podsmażamy ok. 10 min, doprawiamy lekko solą a następnie dodajemy do garnka z zupą.
    Dodajemy także koncentrat, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.
    Piure: obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane odcedzamy, dodajemy masło, wlewamy mleko i garnek na chwilę przykrywamy by masło się roztopiło. Po kilku chwilach ziemniaki tłuczemy na gładkie piure.
    Na talerzu układamy porcję piure, zalewamy gorącą zupą i posypujemy posiekaną natką.

Komentarze do przepisu (11)

Dariusz-D 24 listopada 2020
Fantasyczne damie.
Pozdrawiam sedecznie:-)
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
fafiatko 24 listopada 2020
Ale pyszna i sycąca zupa! Właściwie danie główne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • karkówka 80 dag
  • pieczarki 40 dag
  • marchew 2 szt duże
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt duża
  • seler 1 szt mała
  • cebula 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • papryka ostra mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • bulion 4 szklanki
  • olej do smażenia
  • piure:
  • ziemniaki 1 kg
  • masło 2 łyżki
  • mleko ok. 0,5 szklanki
Składniki